Welk beroep past bij mij?

Een tijdje geleden las ik een geweldige blog van studie in balans. Ik raakte hierdoor geïnspireerd. Het komt namelijk bijna niet meer voor dat werknemers tot hun pensioen bij hetzelfde bedrijf blijven werken.

Ligt het niet aan de werknemer zelf, dan krijgt men wel te maken met een reorganisatie of faillissement.

Maar wat doe je nu als je zonder baan zit  en niet in het bezit bent van het juiste papiertje?

 

Je carrière wordt niet opgebouwd uit slechts een keuze. Een carriére groeit als het ware. Zo geldt het ook voor je studiekeuze. Sterker nog, volgens onderzoek blijkt het puberbrein niet eens klaar te zijn voor een lastige keuze als bijvoorbeeld de beroepskeuze (http://fontys.nl/Studeren/Voor-ouders/Het-puberbrein.htm)
Geef de moed dus nog niet op. Ondanks dat het zeer vervelend is als je op een latere leeftijd je baan verliest en niet weet welke beroep echt bij je past, je brein is er in ieder geval klaar voor.

Blijf aan het werk

Of je nu van baan wilt veranderen of werkeloos thuis zit, blijf aan het werk. Laat je inspireren door vrijwilligerswerk, help je collega's eens buiten werktijden om of geef je zelf doelen om je favoriete branche verder uit te pluizen.

Blijf je te lang stil zitten dan raak je je inspiratie kwijt en voor je het weet deel jij je dagen in voor de televisie. Er is niets mis mee om jezelf even de tijd te geven om achter de beste studiekeuze te komen, maar blijf wel actief opzoek.

Je actieve houding zal er voor zorgen dat er vroeg of laat iets op je pad komt.

Waar je energie instopt, komt energie uit.

(Her)Ontdek je talenten

Het maken van een beroepskeuze wordt stukken makkelijk wanneer je weet waar je goed in bent. Pak een pen en papier en schrijf al je talenten op.
Vind je dat lastig? Laat je dan helpen door vrienden, familie of collega's en wees niet te streng voor je zelf. Vaak vinden we het makkelijker om te kijken naar de dingen waar we niet goed in zijn. Ondanks dat jij wellicht in no-time een lijst kunt maken met je valkuilen bezit je ook veel talenten. En welke zijn dat?

Wees niet te streng voor je zelf. Schrijf alle dingen op die je goed kunt. Dat mag bijvoorbeeld ook het maken van een kruiswoordpuzzel of het uitreken van je bestelling bij de frietboer zijn.
Wat zijn echt jouw dingetjes? Als ik je vraag om een wedstrijd te verzinnen waar jij 1 miljoen euro mee kan verdienen. Hoe ziet die wedstrijd er dan uit? Welke onderdelen zitten er in de wedstrijd?
Blijf je het toch nog lastig vinden om je talenten inzichtelijk te maken, zoek dan naar eens (gratis) talenttesten.

Hoewel vaak de gratis varianten niet het beste resultaat geven, kan het je wel op weg helpen om je lijst te vullen.

Kies een beroepssector

Als je nadenkt over jouw ideale baan, in welke sector bevindt deze zich dan?

Weet jij al in welke sector je het liefst werkt?

En als we het omdraaien...

In welke sectoren wil je niet werken?

Kijk eens op de beroepengids en filter alle sectoren. Welke sectoren kun je al wegstrepen?

Probeer maximaal 3 sectoren over te houden. Hoe beter je filtert, hoe sneller jij het beroep kan kiezen dat echt bij je past.

Kies je beroep, niet je salaris

Oké, je kunt bij de kassa niet afrekenen met je beroepskeuze. Je zult toch echt met geld moeten betalen. Maar draait echt alles om geld?

80% Van onze tijd zijn wij aan het werk. Je kunt bijna stellen dat we alleen maar op de wereld zijn om te werken. En wat doen we als we alleen maar moeten werken?
Ga eens terug naar je kindertijd. Of wellicht heb je zelf kinderen. Hoe reageren je kinderen als zij de hele dag klusjes moeten doen?

Ik weet nog hoe ik het vroeger vond om mijn kamer op te ruimen. Het lef, dat ze mij vragen werkjes te doen waar ik helemaal geen zin in heb.

Als wij moeten doen wat we niet willen doen, dan gaan we klagen. Je houdt het niet vol om de rest van je leven werk te doen dat je verschrikkelijk vindt en het enige wat je motiveert is je salaris.
Hoewel er voldoende mensen zijn die accepteren dat werk gewoon werk is, wil ik je uitdagen om van je plezier, je hobby, talenten of interesse je werk te maken! Uiteindelijk komt dat salaris wel.